آستان مطهر امامزاده سیدعبدالله

آقاسیاهپوش سنگر
مشخصات بلاگ
آستان مطهر امامزاده سیدعبدالله

ترویج فرهنگ و معارف قرآنی در قالبهای عبادی-سیاسی-اجتماعی-فرهنگی-و ....

پیام های کوتاه
برنامه های مسجد
فعالیت ها
نویسندگان
يكشنبه, ۴ شهریور ۱۳۹۷، ۰۷:۴۳ ب.ظ

آتش بیار معرکه

آتش بیار معرکه



"این اصطلاح را برای  کسی به کار میبرند که در ماهیت و اصل دعوا و مشاجره ی میان چند تن شرکت ندارد ، اما کارش تشدید این دعوا و مشاجره و گرم نگاهداشتن آتش اختلاف در میان آنان است."

در گذشته که "موسیقی" گسترش چندانی نداشت ، "ضرب و دف" از ابزار اصلی "مطربان" به شمار می رفت . آنان این ابزار را زیر بغل می گرفتند و همه جا "همراه" می بردند . گروه مطربان اغلب تشکیل می شد از یک "کمانچه کش ، نی زن ، ضرب گیر ، دف زن" و ... یک نفر دیگر هم که اصلا از کار مطربی سررشته ای نداشت همیشه همراه این گروه بود که وظیفه ی خاصی بر عهده داشت . این شخص را "دایره نم کن" یا  "آتش بیار" می نامیدند . دو ساز ضرب و دف از "چوب و پوست" تشکیل شده است . پوست این دو ساز در "بهار و تابستان" خشک و منقبض و در "پائیز و زمستان"  که موسم باران و رطوبت است مرطوب و منبسط می گردد.
 
در بهار و تابستان لازم است که این پوست هر چند ساعت یک بار مرطوب و تازه گردد تا "صدای" آن به علت "خشکی و انقباض" تغییر نکند . این وظیفه در این فصول به "عهده ی" دایره نم کن بود که "ظرف آبی" جلوی خود قرار می داد و ضرب و دف را نم می داد و تازه نگاه میداشت . در پائیز و زمستان همین شخص که حالا  آتش بیار نامیده می شد پوست های مرطوب شده را روی "منقل آتش"می گرفت و با حرارت دادن خشک میکرد .

این شخص که از موسیقی چیزی نمیدانست نه میتوانست ساز و ضرب و دف بزند و نه به "آواز و خوانندگی" آشنایی داشت ، اما وجودش به قدری "موثر" بود که اگر دست از کار می کشید دستگاه طرب می خوابید و "بساط معرکه و شادی" مردم "برچیده" می شد .چون "افراد سخن چین و فتنه انگیز" که در "اصل مشاجرات" شرکت ندارند، با "بدگویی کردن" و "ایجاد شبه آتش" "اختلافات" را دامن می زنند آن ها را به "آتش بیار معرکه" "تشبیه" می کنند.

در زندگی آتش بیار معرکه یعنی عامل اختلافات نباشیم

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۷/۰۶/۰۴
محمد رضا فکرجوان

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی